Cabitaş Mühendislik Tic. Ltd. Şti.

Yaşantımızı Değiştiren Teknoloji Kavramı Nedir

Kategoriler:
  • 13.10.2020
  • 2250 Görüntülenme

İnsanlığın evrendeki olayları anlama ve anlamlandırma ihtiyacının sonucunda, gerçekliğe dayandırarak yaptığı gözlem ve deneylerle ulaştığı kesin ve tutarlı bilgilerle oluşan bilimin bize sunduğu bu bilgilerden fayda çıkarma biçimi ve günümüzün vazgeçilmez bir kavramı teknolojidir. Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız ve sohbetlerimizin dahi birer parçası olmuş olmasına karşın bu kavramın anlamı ve önemi üzerine çoğu zaman yeterince ilgilenmiyoruz.

 

teknoloji

 

Öncelikle teknolojinin ne olduğu üzerine biraz konuşalım. Doğası gereği birçok istek ve ihtiyaç sahibi olan insan, bu ihtiyaçlarını karşılamak ve hedeflerine ulaşmak için sürekli daha kolay ve etkili yöntemler bulma arayışı içerisinde olmuştur. Bu arayış elindeki bilgi ve beceriyi kullanmaya itmiş ve yeni yollar bulmaya sevk etmiştir. İşte tüm bu süreç ve bu süreç sonucunda ortaya çıkmış yöntemlere, araç ve gereçlere teknoloji diyebiliriz. Her ne kadar günlük yaşamda teknolojiyi fiziksel ve somut bir araçla bağdaştırsak da, teknolojinin fiziksel olmayan çıktıları da olabilir, bundan dolayı teknolojiyi birikimli bilginin uygulama süreci olarak tanımlayabiliriz.

İnsan ihtiyaç ve gereksinimlerinin sürekli olarak var olduğunu ve var olacağı gerçeğini bildiğimize göre, teknoloji de bunlara her zaman cevap verecek bir unsur olarak yanı başımızda olacaktır. Buradan hareketle teknolojinin zaman içinde konumunu ve önemini kaybetmeyerek devingen bir şekilde devam edeceği sonucuna ulaşmak pek zor olmasa gerek. Sürekli olarak gelişen ve durağan olmayan bu yapının günümüzde etki etmediği bir alan kalmamıştır. Teknolojik gelişmeler ile birlikte tarımsal üretimden uzay endüstrisine, eğitim, sağlık, ulaşım, ticaret, sanayi gibi aklımıza gelebilecek her alanda hayatımıza kolaylıklar katmış ve katmaya devam etmektedir.

 

teknoloji

 

Günümüzde sağladığı kolaylık ve yenilikler saymakla bitmeyecek düzeyde olsa da birkaç örnek görmekte fayda olacaktır. Teknolojik gelişmelerin getirdiği yeniliklerle:

  • Sağlık alanında erken tanı ve teşhis, holografik görüntüler, 3 boyutlu yazıcılar, DNA analizleri ve akıllı cerrahi bıçaklara kadar birçok yenilik gelmiştir.
  • Eğitim alanında telekonferans sistemlerinden, web tabanlı eğitime, bloglardan çevrimiçi forumlara kadar birçok seçenekle zaman ve mekânı genişletilerek istenildiği zaman istenildiği yerde eğitim şansına, sayısız kaynağa kolay erişim imkânıyla bilgi alışverişini ve kişisel gelişimi hızlandıracak fırsatlara sahip olunmuştur.
  • Kara, deniz, hava ulaşımı fark etmeksizin daha güvenilir ve hızlı seçeneklere sahip olma imkânına, gidilecek yerlerde trafik yoğunluğunu takip edebilecek uygulamalara ve navigasyon teknolojilerine zahmetsize erişim şansı oluşmuştur.
  • Geliştirilen araçlar sayesinde uzun mesafelerde dahi çok hızlı ve etkili iletişim kurabilme imkânı oluşmuştur.
  • E-Ticaret sistemleri mağazalarda gezmek yerine internet üzerinden alışveriş imkânı sunarak yeterli vakte sahip olmayan veya dışarı çıkmaya elverişli olmayan sağlık durumunda olan insanlar için fazlasıyla seçenek sunarak alışveriş yapma imkânı sağlamıştır.
  • Gelişmiş makinelerle sanayide üretim verimliliğini arttırma imkânı oluşmuştur.

 

teknoloji

 

Elbette ki bunları daha epeyce sıralamak mümkün fakat biraz da olumsuz yanlarından da bahsetmek gerekir.

  • Teknolojik gelişmelerle birlikte sanal ortamın insanların üzerinde uykusuzluk, hareketsizlikten kaynaklı fizyolojik problemler ortaya çıkabilmektedir.
  • Teknolojik aletlerin elektrik enerjisiyle çalışmasından dolayı ve etrafımızdaki teknolojik aletlerin artmış olmasından dolayı elektromanyetik alanlarda aynı şekilde artmıştır. Elektromanyetik alanın artması insanların sinir sistemi üzerinde fazlaca olumsuz etkiye sahiptir.
  • Bazı gelişmeler küresel ısınmaya, çevre kirliliğinin artmasına, sağlıksız ve hormonlu gıdaların ve yeni hastalıkların çıkmasına sebep olabilmiştir.

 

Olumsuz yönlerin geneline baktığımızda bu maddeler her ne kadar teknolojinin zararları başlığı altında incelense de zararlı olan teknoloji değil insanların bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımlarından kaynaklanır. Unutulmamalıdır ki ilaçlar bile kullanım şekli yanlış ve dozu fazla olduğunda ilaç değil zehir olur. Bu nedenle teknolojiyi doğru bir şekilde kullanmak zararların oluşmasını engelleyecektir.

 

Günümüzde ve gelecekte toplumların seleksiyonu için teknolojiye olan adaptasyon belirleyici olacaktır. Teknoloji üreten, kullanan ve yönlendirebilen toplumlar kalıcı olarak varlığını devam ettirebilecek, bu gelişim ve değişim sürecine seyirci kalıp izleyenler tarihin tozlu raflarında yerlerini alacaktır. Bu sebeple ayakta kalmak isteyen ülkeler, kurumlar, firmalar ve şahıslar teknolojiyi kullanmak ve üretebilmek zorundadır.

 

teknoloji

 

Bizlerde kendimizi bu süreçten kopmayacak şekilde sürekli donatmalı ve yeni teknolojileri sürekli takip halinde olmalıyız. Takip ettiğimiz teknolojilerin nimetlerinden faydalanıp günlük ve çalışma hayatımıza uygulayabilir hale getirerek hayatımızı kolaylaştırmalı ve üretim kalitemizi arttırmalıyız. Bu noktada teknolojinin bu uçsuz bucaksız alanına, insanlığın kolektif çalışmasının en büyük meyvesi olan bilgisayar ve bilgisayar sistemleri teknolojilerinden girmeye, bu konular hakkında bilgiler edinmeye, bunları kullanmaya ve hayatımıza nasıl adapte edebileceğimizi, bu sürece üretim noktasında dâhil olabilmemiz için neler yapabiliyor olabileceğimizi hep birlikte irdelemeye çalışacağız. Sonraki yazılarımızda Yapay Zekâ (Artificial Intelligence), Büyük Veri (Big Data), Blok Zinciri (Blockchain), Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) gibi birçok konuyu birlikte inceliyor olacağız.

Cabitaş Ekibi Profile Picture
Cabitaş Ekibi

Bu çalışkan ve yaratıcı ekip, yenilikçi ve özgün fikirleriyle müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için arı gibi çalışır.

-----

This hardworking and creative team works tirelessly to provide our customers with the best service using their innovative and original ideas.

Yaşantımızı Değiştiren Teknoloji Kavramı Nedir

İndirme linki mail adresinize gönderilmiştir.

Bu web sayfası kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır.