Cabitaş Mühendislik Tic. Ltd. Şti.

Google Gelişmiş Arama ve Püf Noktaları Nelerdir- 1

  • 21.10.2020
  • 5039 Görüntülenme
Google aramalarımızı gerçekleştirirken istediğimiz sonuçlara kolay ulaşabilmek için sonuçları geniş kriter seçeneklerine göre filtreleyebilmeye yarayan birçok arama operatörü bulunur. Bu operatörler metin arama, içerik denetimi, teknik SEO gibi işlemler için kullanıldığı gibi web sitelerindeki yapılandırma açıklarını yakalamak için dahi kullanılmaktadır. Arama hızını ve istediğiniz sonuçlara ulaşabilme imkânınızı arttıracak bu operatörleri birlikte inceleyelim.

 

“ ”(Çift Tırnak)

Çift tırnak operatörü ile aramak istediğiniz kelime bloğunu tek parça halinde ayrım olmadan aratabilirsiniz. Örneğin çift tırnak olmadan cabitas yazılım diyerek aratırsak karşımıza ayrı olarak cabitas veya sadece yazılım geçen sonuçlar gelebilir. Ancak aranan öğenin bir bütün halinde geçtiği sonuçların çıkmasını istiyorsak  “cabitas yazılım” şeklinde aratmamız gerekir.

 

google gelişmiş arama

 

| (OR)

Aramak istediğimiz kelime gruplarından herhangi birini içeren sonuçları görmek istiyorsak OR operatörünü kullanmamız gerekir. Örneğin cabitas OR yazılım diyerek arattığımızda içerisinde cabitas veya yazılım geçen sonuçlar karşımıza gelecektir. Aynı sorguyu cabitas | yazılım şeklinde de yapabiliriz.

 

google gelişmiş arama

 

-(Tire)

Aradığımız sorgulardan bazı kelimeleri içermeyen sonuçları görmek isteyebiliriz. Bu durumda -(tire) operatörünü kullanıyoruz. Örneğin içinde cabitas geçen ancak yazılım geçmeyen sonuçları görmek istersek cabitas -yazılım şeklinde aratmamız gerekir.

 

google gelişmiş arama

 

*(Asteriks)

Joker karakter olarak işlev görür ve karşılığına herhangi bir kelime veya kelime grubu gelebileceğini belirtir. Bu operatör ile hatırlanmayan veya olası eşleşmeleri görmek istediğimiz sonuçları kontrol etmek için kullanabiliriz. Örneğin sözlerinin bir kısmını hatırladığımız bir şarkıyı aratmak istediğimizde hatırlamadığımız kelime yerine bu operatörü kullanabiliriz. Örneğimizde görüldüğü gibi Google, operatörü koyduğumuz yere herhangi bir kelime gelebilecek şekilde olası sonuçları karşımıza çıkarıyor.

 

google gelişmiş arama

 

site

Arama kriterlerimizi sadece belirli bir site üzerinde gerçekleştirmek istiyorsak site operatörü kullanılır. Örneğin yazılım kelimesinin sadece www.cabitas.com üzerindeki sonuçlarını görmek istiyorsak yazılım site: www.cabitas.com şeklinde aratmamız gerekir. Örnekte görüldüğü gibi sonuçlar sadece www.cabitas.com adresi üzerinden geliyor. Ayrıca site:gov şeklide sadece belirli uzantılara sahip siteler üzerinde arama yapabilirsiniz.

 

google gelişmiş arama

 

( ) Parantez

Arama sırasında tüm operatörleri gerektiği durumlarda bir arada kullanabiliriz. Böyle bir arama işlemi yapmak istediğimizde sorgular karmaşıklaşabilir ve öncelik durumları yanlış sonuçlar almamıza neden olabilir. Yazdığımız sorguları kontrol edebilmek ve gruplayabilmek için parantezler kullanılır. Örnekte görüldüğü gibi www.cabitas.com sitesi dışında, içinde blok olarak cabitas yazılım geçen ve bunların içinde çözüm veya program kelimelerinden herhangi birinin geçtiği sonuçları görmek istediğimizde böyle bir sorgu yazılabilir.

 

google gelişmiş arama

 

filetype

Arama yaptığımız konularda belirli dosya tipinden sonuçlar görmek istediğimizde filetype operatörü kullanılır. Örneğin yazılım konusunda dosya türü pdf olan sonuçları görmek istediğimizde yazılım filetype:pdf şeklinde arama yapabiliriz.

 

google gelişmiş arama

 

related

Bir siteye benzer veya ilişkili başka siteler aramak istediğimizde related operatörü kullanılır. Örneğin youtube.com ile ilişkili siteleri aramak için related:www.youtube.com şeklinde bir sorgu yazmamız gerekir.

 

google gelişmiş arama

 

cache

Google tarafından sitenin en son ön belleğe alınmış halini getirir. Örneğin cache:www.cabitas.com şekilde bir kullanım yapılabilir.

 

inurl

Url içeriğinde aranan kelimenin geçtiği sonuçlara ulaşmak için kullanılan sorgu operatörüdür. Örneğin url kısmında yazılım geçen sonuçları görmek istediğimizde inurl:yazilim şeklinde bir sorgu yazabiliriz.

 

google gelişmiş arama

 

allinurl

inurl operatörüyle aynı işlevi görür ancak farkı operatörden sonra gelen tüm kelimeleri içeren sonuçları getirmesidir. inurl operatörü ise sadece tek kelimeyi baz alır. Örneğin allinrul:yazılım çözümleri şeklinde bir arama yapılabilir. Böyle bir aramada inurl sadece yazılım kelimesinin geçtiği url’leri baz alırken allinurl yazılan tüm kelimeleri url kısmında barındıran sonuçları getirmeye çalışır.

 

intitle

Sayfa başlığında belirli bir kelimenin geçtiği sonuçlara erişmemizi sağlar. Örneğin başlığında cabitas geçen sonuçları görmek istediğimizde intitle:cabitas şeklinde bir sorgu yapabiliriz.

 

google gelişmiş arama

 

allintitle

intitle operatörü ile aynı işlevi görür ancak farkı sorguda belirtilen tüm kelimeleri içeren sonuçları döndürmesidir.

 

intext

Sayfa içeriğinde aranan kelimenin eşleştiği sonuçları döndürür. Örneğin intext:cabitas şeklinde bir sorgu yazılabilir.

 

allintext

intext operatörü ile aynı işlevi görür ancak farkı sorguda geçen tüm kelimeler için işlem yapmasıdır.

 

inanchor

Bağlantı metninde istediğimiz kelimenin geçtiği sorguları yazmak istediğimizde kullanılır.

 

allinanchor

inanchor operatörü ile aynı işlevi görür ancak farkı sorguda geçen tüm kelimler için işlem yapmasıdır.

 

inpostauthor

Belirli bir yazara ait blog yazılarını bulmak için kullanılır. Standart Google aramasında değil Google blog aramalarında işe yarar.

 

allinpostauthor

inpostauthor operatörü ile aynı işlevi görür ancak tek kelime üzerinde değil sorguya girilen tüm kelimeler üzerinden işlem yapar.

 

Ayrıca arama kriterlerini bir arada görüp işlem yapabileceğiniz bir gelişme arama sayfası da bulunuyor. Arama işlemleriniz için bu sayfayı da kullanabilirsiniz. Bunun için anasayfadan gelişmiş arama linkine tıklayabilirsiniz.

 

google gelişmiş arama

 

Bir başka yol olarak herhangi bir aramadan sonra kısayol menüsünden Ayarlar  > Gelişmiş arama yolunu takip edebilirsiniz.

 

google gelişmiş arama

 

Bu yolları izledikten sonra görülen gelişmiş arama sayfasında dil, bölge, güvenli arama, kullanım hakları gibi birçok kritere göre arama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

google gelişmiş arama

 

Sonraki yazımızda Google hızlı yanıt sisteminde kullanılan araçlardan bahsediyor olacağız. Yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Google Gelişmiş Arama - 2

Cabitaş Ekibi Profile Picture
Cabitaş Ekibi

Bu çalışkan ve yaratıcı ekip, yenilikçi ve özgün fikirleriyle müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için arı gibi çalışır.

-----

This hardworking and creative team works tirelessly to provide our customers with the best service using their innovative and original ideas.

Google Gelişmiş Arama ve Püf Noktaları Nelerdir- 1

İndirme linki mail adresinize gönderilmiştir.

Bu web sayfası kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır.