Cabitaş Mühendislik Tic. Ltd. Şti.

FileMaker Soru-Cevap

  • 18.08.2023
  • 354 Görüntülenme

Mini FileMaker eğitimimizde FileMaker Online Soru Cevap Etkinliğimizi gerçekleştirdik. Etkinliğimizde, Claris FileMaker çözümlerine dair merak ettiğiniz her türlü soruyu FileMaker geliştiricilerimiz cevapladılar. Uzmanlarımız, yılların getirdiği deneyimleri ve bilgi birikimini paylaşarak, işin inceliklerini ve püf noktalarını sizlerle paylaştı.

İşte cevaplanan sorular:

  1. FileMaker'ın son lisanslama durumlarında bir güncelleme var mı?
  2. FileMaker’da  uygulama içinden Whatsapp'a mesaj gönderebilir miyiz? E-mail gibi veya SMS gibi farklı yöntemleri var mı?
  3. FileMaker’da gelen veya gönderilen e-maillerin içeriklerini kayıt altına alabilir miyiz? CRM ile ilgili olduğunu varsayın. Müşterilerin satış ve mesajlaşma bilgilerini almak için kullanma amacıyla bu işlemi sağlayabilmek istiyoruz.
  4. FileMaker’ın embedded sistemlerde stand alone çalışması ile ilgili gelişmeler var mı? Ücretsiz sürümünün yer alıp almayacağına dair bilginiz bulunmakta mı?Docker ile ilgili bilgilerinizi de paylaşır mısınız?
  5. IOT sistemlere yönelik bir durum olabilir mi? 
  6. Linux tabanda da FileMaker server olarak çalışıyor diye biliyorum client olarak bir uygulama geliştirip basit klasik yöntemlerle yapılacak işlerin daha pratik bir şekilde FileMaker Client ile yapılıp embedded sistemlerde belki pratik bir çözümü olabilir mi?
  7. FileMaker’ın pratikliğinin klasik işletim sistemlerinde birçok alanda kullanılabiliyor olmasından dolayı aynı konunun biraz daha basit işlemlerini bulunduğu embedded sistemlerde de kullanılabilir mi?
  8. Şu an FileMaker 19 kullanıyoruz, ancak incelediğimizde eski sürümlerden 19'a kadar grafik tarafında büyük bir gelişme olmadığını gözlemliyoruz. FileMaker 20.1'de grafikler konusunda bir gelişme oldu mu? Daha önce, örneğin çizgi çekebiliyorduk ya da sütun, çubuk… grafikleri oluşturabiliyorduk. Ayrıca eskiden yapay işaretçiler (markerlar) kullanabiliyorduk. FileMaker 2023’te grafik oluşturma özellikleri var mı?
  9. WebViwer’da JavaScript ne seviyede bilmek gerekmektedir?
  10. Pasta grafiklerde biliyorsunuz, bir parçanın hem miktarını ve değerini hem de aynı anda oranını gösteriyor. Ancak çubuk grafiklerde, müşteri yüzdesini ve miktarı aynı anda göstermek istediğinde bu işlemi gerçekleştiremiyoruz, bunu nasıl gerçekleştirebiliriz?
  11. FileMaker’ın Android versiyonunda çalışması hakkında bir gelişme var mı? 
  12. LiveCode’la ilgili bir bilginiz var mı?
  13. ODBS sürücüleri örneğin, her şeyden veri alamıyoruz. Bu normal olabilir. Ancak en yaygın olanı, SAP'den veri alamıyor olmamız, FileMaker'ın bir eksikliği değil mi? ODBC ile alınamıyor veriler değil mi? SAP HANA isimli yeni bir sürümü de var gibi görünüyor. C Data adında bir Amerikan firmasından veri alıyordum ama çok yavaştı. 
  14. FileMaker’da ODBC bağlantıları daha rahat kuruluyor değil mi?
  15. Önceki eğitimleri YouTube kanalından izleyebiliyor muyuz?

Etkinliğe katılamadım ama sorularım var diyorsanız filemakerdestek.com'dan veya YouTube videomuza yorum yaparak sorularınızı sorabilirsiniz.


(02:50)Soru 1: FileMaker'ın son lisanslama durumlarında bir güncelleme var mı?

(01:00)Cevap: Lisans çeşitleri konusunda 17'den beri ciddi bir değişiklik olmadı. Hala yıllık lisanslarımız devam ediyor. En yaygın lisans türü kullanıcı lisansıdır. Her sistemi kullanacak kişinin lisanslanması gerekmektedir. Eş zamanlı bağlantı lisansı da hala mevcuttur. Bu lisans biraz daha pahalıdır ancak kim olduğu fark etmeksizin anonim kullanıcılar da kullanabilirler. Ayrıca, büyük şirketlere özel bir lisanslama modelimiz bulunmaktadır. Site Lisansı olarak geçmektedir. Yıllık veya Kalıcı lisanslama şeklinde sunulur. Bu lisans türleri uzun süredir pek değişmeden devam ediyor ancak yeni ürünler ve gelişmeler de mevcut. Claris Connect ve Claris Studio gibi yeni ürünlerimiz bulunmaktadır. Bu ürünlerle ilgili olarak bir yenilik söz konusu. Claris FileMaker lisansı, Claris Connect lisansı ve Claris Studio lisansını içeren bir paket sunulmaktadır. Bu üç lisansı tek bir paket halinde alarak normal FileMaker lisansının yaklaşık %30 daha fazlasına sahip olabilirsiniz. Bu paketle birlikte bulut hizmeti de sunuluyor; ancak kendi FileMaker lisansınızı kullanırken kendi sunucunuzda kurmanız gerekmektedir. Hepsinin Cloud olduğu bir paket henüz mevcut değil. “Claris Platform Bundle” adı verilen bu paket ile FileMaker lisansınızı kendi sunucunuzda , diğer iki ürünü de bulutta kullanabilirsiniz. Ancak Claris Connect ve Claris Studio ürünleri için on premise seçeneği bulunmamaktadır.


(02:26)Soru 2: FileMaker’da  uygulama içinden Whatsapp'a mesaj gönderebilir miyiz? E-mail gibi veya SMS gibi farklı yöntemleri var mı?

(02.35)Cevap: Farklı yöntemler var. Eskiden, yarı otomatik yöntemlerle WhatsApp mesajlarının iletimi gerçekleştiriliyordu. WhatsApp'ı emülatör üzerinde çalıştırarak Android cihaz gibi kullanıp bu şekilde yarı otomatik bir sistem oluşturulabilir. Ancak şu an WhatsApp'ın kendi altyapısı olan WhatsApp Business sayesinde daha kolay bir çözüm var. Eğer şirket olarak geçiş yaparsanız, belirli kurallar ve prosedürler dahilinde WhatsApp mesajları gönderebilir, gelen mesajları okuyup yanıtlayabilirsiniz. Ayrıca, yapay zeka ile entegre ederek otomatik cevaplar bile oluşturabilirsiniz; bu, FileMaker verilerini temel alan cevapları içerebilir.Ara çözümler de mevcuttur. Örneğin, Twilio adında bir şirket, mesajlaşma konusunda çözümler sunmaktadır. Twilio ile WhatsApp iletişimi sağlamak mümkündür. Twilio'nun sunduğu bir aracı kullanarak, basit testler
yapabilirsiniz. Twilio, WhatsApp hesabı olmadan dahi kayıt açıp denemeler yapmanıza izin verir. Twilio, ayrıca Claris Connect ile entegre çalışabilen bir özellik sunuyor. Örneğin, gönderim işlemini Twilio ile yönetmek mümkün. Sonuç olarak, bu konularda Twilio kullanarak WhatsApp iletişimi kurabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir nokta var, WhatsApp'ın birtakım politikaları olduğudur ve spam'i engellemek adına bu politikaları sıkı bir şekilde uygulamaktadır. Bu nedenle, müşterilere gönderilecek mesajların bir amacı olmalıdır. Örneğin, bir siparişle ilgili veya bir işlemle ilgili bilgilendirme mesajları gibi. Başlangıç mesajları belirli şablonlar halinde tanımlanıp WhatsApp tarafından onaylatılmalıdır. İlk mesajlar sadece müşteri tarafından yanıt verilirse gönderilebilir. Daha sonra ikinci ve üçüncü mesajlar da gönderilebilir. Yani doğrudan selam veya merhaba gibi başlangıç mesajları sınırlıdır. WhatsApp Business ile bir ekip, tek bir WhatsApp numarası üzerinden yönetilebilir. WhatsApp Business'ın ücretsiz ve ücretli (işletmeler için daha özellikli) versiyonları bulunur. Ücretler genellikle düşüktür ve mesaj başına ücretlendirme yapılır. Bu alanda çözüm ortakları mevcuttur. Türkiye'de yerli ve yabancı çözüm ortaklarıyla çalışarak işlerinizi daha kolay hale getirebilirsiniz. Claris Community gibi platformlarda da benzer konularda daha fazla bilgi ve tecrübe paylaşımları bulunabilir.


(05.10)Soru 3: FileMaker’da gelen veya gönderilen e-maillerin içeriklerini kayıt altına alabilir miyiz? CRM ile ilgili olduğunu varsayın. Müşterilerin satış ve mesajlaşma bilgilerini almak için kullanma amacıyla bu işlemi sağlayabilmek istiyoruz.

(05.21)Cevap: Normalde FileMaker, e-posta gönderme işlemini gerçekleştirebiliyor ancak e-posta alma yeteneğine sahip değil. Ancak eklentiler (pluginler) kullanarak bu işlevi sağlamak mümkündür. Bir önceki projemizde şu yöntemi uygulamıştık: Bir eklenti vasıtasıyla paylaşılan bir e-posta hesabındaki tüm e-postaları FileMaker'a aktarıyorduk, yani indiriyorduk. FileMaker, bir e-posta istemcisi gibi çalışıyor, örneğin Outlook gibi. Gelen e-postaları IMAP protokolü üzerinden alıyor. Tabii burada dikkate alınması gereken nokta, e-postaların nasıl yönlendirildiğiydi. Örneğin, gelen e-postaları CRM programı için kullanılacaksa "crm.com" gibi bir e-posta hesabına yönlendiriyorduk. Mail içindeki "From", "To" gibi etiketlere göre e-postaları yönlendirdiğimiz bu yöntem sayesinde herkes gelen e-postaları görebiliyordu. Böyle bir uygulamayı başarmıştık. Ancak, tam anlamıyla ideal bir çözüm olmayabilir. Çünkü her kullanıcının kendi e-posta hesabından gelen e-postalar da söz konusu olabilir. Ayrıca, oldukça fazla e-posta geliyordu.Öte yandan, Outlook gibi programlar üzerinden günde 100'den fazla e-posta gelebilir, ancak bunlardan sadece 5 tanesi gerçekten önemli olabilir. Bu nedenle, Outlook'a bir eklenti yardımıyla tek bir tuşla bu e-postaların FileMaker'a aktarılması için bir çalışma yapmıştık. Bunun dışında, API'ler kullanılarak da benzer işlemler gerçekleştirilebilir.

CRM konusuna gelecek olursak orada e-posta firması bu hizmeti sunuyor olabilir.Fakat e-postalar kişisel olması dolayısıyla gerekli politikalara uymadığı için mail box a bağlanmak sorun çıkarabilir. Bizim yaptığımız ise ortak bir hesapta toplamak.


(07.20)Soru 4: FileMaker’ın embedded sistemlerde stand alone çalışması ile ilgili gelişmeler var mı? Ücretsiz sürümünün yer alıp almayacağına dair bilginiz bulunmakta mı?Docker ile ilgili bilgilerinizi de paylaşır mısınız?

(07.48)Cevap: Ücretsiz sürüm hakkında düşüncelerimiz pek mevcut değil, ancak Claris FileMaker, sunumlarında ücretsiz bir sürümün geleceğini belirtiyordu. Nihayetinde 2023 sürümlerinde bunun gerçekleşeceği açıklandı. Artık FileMaker Pro değil, Claris Pro olarak adlandırılıyor. İki ürün birinden ayrıdır ancak çoğunlukla birbirine benzerdir ve küçük farklarla ayrılırlar.Dosya uzantıları farklıdır; Claris Pro'nun uzantısı .claris’tir , .fmp12 değildir. Aslında bu değişiklikler benzer sonuçları getirecekti ancak Claris bu değişikliklerle ilgili olarak kısıtlamalarda bulundu. Örneğin bir dosyayı .fmp12'den .claris'e dönüştürdüğünüzde, geri dönme seçeneği bulunmuyor. Claris Pro'yu şu anda ücretsiz edinebilirsiniz tek kullanıcı olarak fakat doğrudan indirme seçeneği sunulmamaktadır.Bir form doldurup kayıt olduktan sonra indirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kendi projelerinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz ancak projeyi yayınlamayı düşünürseniz müşterinizde veya kendi kullanımınızda yine lisans bedeli ödemeniz gerekebilir, FileMaker Server ile beraber çok kullanıcı lisans için. Claris Pro tek başına ücretsiz sunulmaktadır. Kullanım amacı, platformu öğrenmek içindir. Standalone olarak da çalışabilirtırabiliriz. Bunun dışında, Apple'ın M1 işlemcileri ile ilgili olarak eğer uygulamanızı xcode üzerinde derlerseniz, M1 işlemcili Mac'ler iPad uygulamalarını çalıştırabilir. FileMaker Go uygulaması ile FileMaker uygulamasını derleyip M1 işlemcili Mac üzerinde çalıştırma olanağı sunar. Docker teknolojisi sunucu tarafında olarak ölçeklendirmeyi ve bakımı kolaylaştırır. Şu anda FileMaker sunucusu hizmeti sunan firmalar bu teknolojiyi kullanmaktadır.

Anlatılmak istenilen tam olarak embedded sistemler.Bu Black Box tipi kapalı unix bazlı sistemler.


(09.41)Soru 5: IOT sistemlere yönelik bir durum olabilir mi? 

(09.48)Cevap: Orada da temel alınması gereken FileMaker’ın çalışacağı platformdaki işletim sisteminin uyumudur.


(10.00)Soru 6: Linux tabanda da FileMaker server olarak çalışıyor diye biliyorum client olarak bir uygulama geliştirip basit klasik yöntemlerle yapılacak işlerin daha pratik bir şekilde FileMaker Client ile yapılıp embedded sistemlerde belki pratik bir çözümü olabilir mi?

(10.26)Cevap: Baz alacağımız işletim sistemidir. FileMaker Pro unix tabanlı işletim sisteminde çalışmamaktadır. IOT cihazlarla FileMaker projeleri nasıl yapılır? Ana yöntem API’lar ile embedded sistemler sensörlerden aldığı datayı, Data API ile FileMaker’a kaydedip FileMaker’da Mac Windows gibi cihazlarda clientlarda işlemesini veya görüntülenmesini gerçekleştirmektedir.


(11.00)Soru 7: FileMaker’ın pratikliğinin klasik işletim sistemlerinde birçok alanda kullanılabiliyor olmasından dolayı aynı konunun biraz daha basit işlemlerini bulunduğu embedded sistemlerde de kullanılabilir mi?

(11.44)Cevap: Claris Connect ve Claris Studio, web tarayıcısı üzerinden çalıştığı için, IoT'den gelen bir sensörle Flow'u tetikleyebilirsiniz. Bu tetikleme de başka bir Flow'u tetikleyebilir ve o da başka bir sensöre veri gönderebilir gibi bir zincirleme işlem oluşturabilir. Fakat Black Box gibi kapalı sistemlerde güvenlik açısından kısıtlamalar olabiliyor.Bu yüzden dışarıya açmak çok doğru olmayabilir. Bir network olması gerekiyor on premise şeklinde ancak o zaman cloud ve connect olur.


(12.50)Soru 8: Şu an FileMaker 19 kullanıyoruz, ancak incelediğimizde eski sürümlerden 19'a kadar grafik tarafında büyük bir gelişme olmadığını gözlemliyoruz. FileMaker 20.1'de grafikler konusunda bir gelişme oldu mu? Daha önce, örneğin çizgi çekebiliyorduk ya da sütun, çubuk… grafikleri oluşturabiliyorduk. Ayrıca eskiden yapay işaretçiler (markerlar) kullanabiliyorduk. FileMaker 2023’te grafik oluşturma özellikleri var mı?

(13.50)Cevap: Bu tür detaylı grafik ihtiyaçlarımız olduğunda, genellikle outsource edip JavaScript'te hazır kütüphanelerden yararlanıyoruz. Bu alan oldukça geniş ve sayısız seçenek sunuyor. Her türlü grafik seçenekleri var. Tabii, tüm bu grafikleri oluşturabilmek için biraz HTML ve JavaScript bilmeniz gerekiyor. Bu noktada WebViwer’ın kullanması gerekmektedir. Genel olarak grafiklerle ilgili yeni sürümde gelişmeler az. 


(14.45)Soru 9: WebViwer’da JavaScript ne seviyede bilmek gerekmektedir?

(14.56)Cevap: Aslında çok ileri seviye değil, oldukça temel bilgiler yeterli olur. Grafikler çok standart ise, built-in grafik özellikleri kullanılabilir. Eğer istekler biraz daha detaylıysa ücretli çerçeveler (frameworks) mevcut. ChartJS örnek verilebilir. Eskiden, yaklaşık 8-10 sene önce, Google Charts yoğun bir şekilde kullanılıyordu. Hatta bazı durumlar için WebViewer bilmenize gerek kalmadan JPEG olarak çıktı alabilirsiniz. Belki kullanımı pratik olmuyordu, ancak verileri .url içine gömerek resim elde edebilir haldeydi. Daha sonra Google Charts biraz gelişti, ancak her gelişme kompleksliği artırıyor.


(15.46)Soru 10: Pasta grafiklerde biliyorsunuz, bir parçanın hem miktarını ve değerini hem de aynı anda oranını gösteriyor. Ancak çubuk grafiklerde, müşteri yüzdesini ve miktarı aynı anda göstermek istediğinde bu işlemi gerçekleştiremiyoruz, bunu nasıl gerçekleştirebiliriz?

(16.07)Cevap: Çubuk grafikte seçenekler biraz kısıtlı fakat yüzde veya değerleri gösterebiliyorsunuz. Fakat pastadaki gibi aynı anda hem değer hem yüzde gösterilemiyor.
Başka bir çözüm de şu: Excel dosyasında grafikleri çizersiniz ve veri kaynağı olarak FileMaker'a ODBC ile bağlanırsınız. Bu da mevcut çözümlerden biridir. Ancak biraz yavaş olabilir.


(16.54)Soru 11: FileMaker’ın Android versiyonunda çalışması hakkında bir gelişme var mı? 

(19.59)Cevap: Bu konu hakkındaki haberleri takip etmekteyim.Puanlama sisteminde 2. sırada beklenen özellikler arasında yer alıyor. Bir süre önce duyumlar alıyorduk, sunumlarında anlatıyorlardı ancak yaklaşık bir yıldır bu konuda haber gelmedi.


(17.20)Soru 12: LiveCode’la ilgili bir bilginiz var mı?

(17.28)Cevap: LiveCode hakkında arada e-mailler gelmekte Claris’ten.  2019’da gerçekleştirdiğimiz Devcon İstanbul’a İngiliz bir geliştirici gelmişti. LiveCode’un kökeninin Maclerdeki HyperCard’la bağlantılı olduğunu söylemişti. Ben çok benzetemedim açıkçası ancak kendi açıklamalarında bu tabiri kullanıyorlardı. LiveCode ve Xojo gibi alternatifler de mevcuttu. Bir dönem Flatter ile bildiğim şeyi kullanarak bir arayüz oluşturmuş ve FileMaker'a bağlanmıştım. Sanırım şu an FileMaker'ın kullanım kolaylığından uzaklaşarak, başka bir programlama diline yönelmek gerekebiliyor. Bu tür alternatiflerde biraz deneyim sahibi oldum, ancak tam olarak benzerlik kurmak zor olabilir. Zira, önceki çalışmalarımda Flatter ile bir arayüz geliştirip FileMaker'a entegre etmiştim. Fakat şu an, FileMaker'ın basitliğinden uzaklaşıp başka bir programlama dilini kullanmak zorunda kalabiliriz.


(18.16) Soru 13: ODBS sürücüleri örneğin, her şeyden veri alamıyoruz. Bu normal olabilir. Ancak en yaygın olanı, SAP'den veri alamıyor olmamız, FileMaker'ın bir eksikliği değil mi? ODBC ile alınamıyor veriler değil mi? SAP HANA isimli yeni bir sürümü de var gibi görünüyor. C Data adında bir Amerikan firmasından veri alıyordum ama çok yavaştı. 

(18.36)Cevap: Hayır, direk olarak ODBC ile alıyoruz. SAP’da entegrasyon yaptığımız projeler var. SAP politikaları oldukça katı, bu yüzden oradaki çözüm: birlikte ortak bir tablo oluşturup oradan veri alıyoruz. SAP hangi veritabanlarını kullanıyor bilmiyorum ancak projemizde veritabanı olarak Oracle kullanılıyordu. Oracle hem veri okuyabilmekte hem de veri yazabilmektedir.

Entegrasyon tek taraflı bir iş değil, iki taraflı gerçekleşen bir işlem. Endüstri standartlarının birçok yöntemi bulunuyor; OData, ODBC ve API'lar gibi. Ancak veri transferi için karşı tarafın da bir şey sunması gerekiyor. Muhtemelen SAP'nin kısıtlamaları nedeniyle bu tür entegrasyonlar çalışmıyor olabilir. SAP kullanan şirketler genellikle büyük ölçekli oldukları için bazı işlemler yavaş yürüyor olabilir, SAP tarafı da benzer şekilde. Bu tür büyük projelerde, değişikliklerin yapılması kolay olmayabilir ve zaman ile maliyet gerektirebilir. Bazı projelerde ise RPA (Robotic Process Automation) kullanıldığını biliyorum. Bir robot kullanıcı gibi SAP'yi açarak kullanıcı adı ve şifrenizi giriyor, uygulamayı Excel'e aktarıyor ve oradan FileMaker'a veri aktarıyor. Kullanıcıların işlerini otomatik olarak gerçekleştiriyor. Bu sayede bağlantılara gerek kalmadan işlem robotikleştirerek yapılabilir.

FileMaker verileri Excel’e atma konusunda esnek olabilir. Eğer bu tür işler sürekli olarak yapılacaksa, RPA programıyla otomatik hale getirilebilir. Bu şekilde ODBC servisine ihtiyacınız kalmaz. Aynı zamanda SAP ekibi ile proje toplantılarına da ihtiyaç olmaz. Biz, çok basit bir konu için FileMaker ekibiyle 10 dakikada konuştuğumuz bir konuyu, yurt dışından gelen 4-5 kişilik ekiplerle 1-2 saat boyunca konuştuğumuzu biliyoruz. Belki sistem büyük olduğu ve diğer bölümleri etkileyebileceği için veya konuya dahil departmanlar bazında düşünmeleri gerekiyordur. Bu tür konularda, bu tarz çözümlerin bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Öte yandan, eğer siz daha işe başlamadan 3 ay geçiyorsa ,aynı gün başlayıp yapılabilmesi kesinlikle daha pratik bir durum olur. 


(22.08)Soru 14: FileMaker’da ODBC bağlantıları daha rahat kuruluyor değil mi?

(22.20)Cevap: ODBC şart değil aslında. Başka bir hizmetleri varsa, onlar da kullanılabilir. Örneğin, bir projede Oracle'dan veri çektiğimizde, Node.js uygulamamız mevcut. Oracle ile haberleşmeyi o gerçekleştiriyor. Sorguyu FileMaker’dan gönderiyoruz HTTP request olarak, o da bize json formatında Oracle’dan gelen dataları dönüyor. Json da kullanım açısından bize fayda sağlıyor.

Bir projede bunun için kullanmıştık. Eğer çok fazla veri geliyorsa ve ODBC kullanacaksanız, canlı olarak bağlanmanız gerekecek. Ancak bu yöntem biraz yavaş çalışabilir. Alternatif olarak, kayıtları FileMaker'a import edebilirsiniz. Ancak bu yöntem de aslında yavaş işleyebilir. Her iki yöntem de zaman alıyor, fakat kullanıcı bu bilgiyi bir kez görecek ve daha sonra ihtiyaç duymayacak. Bu yüzden sorguyu çekiyoruz ve virtual list yöntemleriyle kullanıcıya kendi bilgisayarında hiç sunucuya veya an amakineye girmeden gösteriyoruz, tekrar okuma yazma işlemleri olmadan. Dakikalar süren işlemleri bu sayede saniyelere indirebilirsiniz. Benzer şekilde ama farklılıklara sahip bi seçenek daha var. FileMaker’dan resimlerin excele aktarılabileceği bir API de mevcut. HTML input oluyor. Onu da bu sayede .xls formatı olarak resimlerle beraber çıktı alabiliyoruz.


(24:20)Soru 15: Önceki eğitimleri YouTube kanalından izleyebiliyor muyuz?

(24:26)Cevap: Evet izleyebiliyoruz. @FileMakerDestek isimli YouTube kanalımıza yapılan tüm mini FileMaker eğitimler yüklenmektedir.


Videomuzu izledikten sonra, FileMaker'ın sunduğu yeni özelliklerle uygulama geliştirme konusunda daha iyi bir anlayışa sahip olacaksınız. İşletmeniz için özelleştirilmiş uygulamalar oluşturmak için ihtiyacınız olan araçları ve becerileri öğreneceksiniz.

Ayrıca, FileMaker'ın farklı lisans türleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, FileMaker Lisans sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bu sayfada, FileMaker'ın farklı lisans seçenekleri, fiyatlandırma bilgileri ve lisans satın alma işlemi hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Eğitimimizle ilgili herhangi bir konuda veya lisans satın alma yardımı gibi konularda yardıma ihtiyacınız olursa, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.

Cabitaş Mühendislik, Claris FileMaker eğitimleri ile çözümlerin nasıl yapıldığından ziyade neyin neden yapıldığına hâkim olun. Kuruma özel ve genel eğitimlerimiz ile ilgili bilgi alın.

Siz de FileMaker ile tanışmak veya FileMaker becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız Cabitaş Mühendislik profesyonel Claris FileMaker eğitimlerimize katılın, şirketinize hız katın. Claris FileMaker Eğitimi hakkında detaylı bilgi için FileMaker Eğitim sayfamıza göz atabilirsiniz.

Cabitaş Mühendislik, Claris Türkiye Çözüm ortağı olarak profesyonel FileMaker birikimimizle Claris platformunda eğitimdanışmanlık, özel FileMaker yazılım geliştirme hizmetleri sunuyoruz. Ayrıca Cabitaş Mühendislik çözüm ortağı yapısı ile bölgenize veya çalıştığınız sektöre göre sizi Claris çözüm ortakları ile bir araya getiriyoruz.

Sosyal medya hesaplarımızı takip edin. Mini FileMaker Eğitimlerimizden haberdar olun.

FileMaker projenizde desteğe ihtiyacınız olduğunda doğrudan bizimle iletişim formundan irtibata geçebilirsiniz.

Osman Cabi Profile Picture
Osman Cabi

F. Osman Cabi, değerli FileMaker geliştiricimiz ve şirketimizin İşyeri İnovasyon Mühendisidir. Osman, Çankaya Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği mezunu olup, 2007 yılında Cabitaş ekibine katılmıştır.

Osman, FileMaker platformunda uzun yıllar deneyime sahiptir ve bu alanda çalışmak onun tutkusudur. Boş zamanlarını dahi FileMaker ile geçirmeyi sever.

FileMaker Soru-Cevap

İndirme linki mail adresinize gönderilmiştir.

Bu web sayfası kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır.