Cabitaş Mühendislik Tic. Ltd. Şti.

FileMaker'da Scriptleri “ESC” ile Kontrollü Durdurma

  • 13.03.2023
  • 458 Görüntülenme
Claris FileMaker geliştiricileri olarak, bazen birçok kayıt üzerinde döngü yaparak verileri işlemek için uzun süreli scriptler yazıyoruz. Bazen kullanıcıların, işlemi tam ortasında durdurmaları gerekebilir.

Bu gibi durumlarda ne yapabiliriz?

  1. Allow User Abort (On) Claris FileMaker'da "Allow User Abort" özelliği, kullanıcının bir işlemi iptal etmesine izin verir. Bu özellik, Claris FileMaker'da yazdığınız scriptlerin herhangi bir yerinde kullanılabilir ve kullanıcının istediği zaman işlemi durdurmasına olanak tanır. İşlemi durdurmak isteyen kullanıcı, "Command + Period" (Mac) veya "Control + Period" (Windows) tuş kombinasyonuna basarak işlemi durdurabilir.
  2. "İptal" Düğmesi Ekleme İşleminizde bir "İptal" düğmesi ekleyerek kullanıcılara işlemi herhangi bir aşamada iptal etme seçeneği sunabilirsiniz. Bu düğmeye basıldığında, işlemi sonlandırmak için uygun kodu ekleyebilirsiniz.
  3. "Get(ActiveModifierKeys)" Kullanma Claris FileMaker, "Get(ActiveModifierKeys)" fonksiyonu ile kullanıcının "Control" tuşuna basılı tutup tutmadığını veya işlemi iptal etmek için diğer bir tuş kombinasyonunu kullandığını belirleyebilirsiniz. Bu şekilde, belirli bir tuş kombinasyonuna basıldığında işlemi iptal edebilirsiniz.
  4. "OnTimer" Script'i Kullanma Claris FileMaker'da, "OnTimer" scripti belirli bir aralıkta tekrarlanan bir script olarak çalıştırılabilir. Bu, kullanıcının işlemi iptal etmek istediğinde, belirli bir süre sonra scriptin kendisini sonlandırmasını sağlayabilir. Böylece, işlem kullanıcının izni olmadan tamamlanmayacaktır.

Bu yöntemlerin her biri, kullanıcının işlemi istenmeyen sonuçlara neden olmadan güvenli bir şekilde iptal etmesini sağlar. Hangi yöntemi kullanacağınız, işleminiz ve kullanıcı deneyimi hedeflerinize bağlı olarak değişebilir.

Bu yazımızda Claris FileMaker scriptlerinin, özellikle işlem süresi uzun olanların, “ESC” tuşu ile kontrollü olarak sonlandırılabileceği konusundan bahsedeceğiz. Kullanacağımız yöntem, hem kullanıcıya script’i durdurma imkanı sunacak, hem de yarım kalan işlemin olası tutarsızlıklarını önleyecek yöntemleri barındıracaktır.

Claris FileMaker’da, bir script çalışırken, ESC tuşu veya command + . (nokta) tuş kombinasyonu ile durdurabilirsiniz. Bu özellik, scriptin beklenmedik bir şekilde uzun süre çalışması durumunda veya kullanıcının isteği dışında beklenmedik bir sonuç verdiğinde kullanışlıdır.

Öncelikle senaryonuzun ne tür davranışlara izin vermesini istediğinize karar vermelisiniz. Bir işlemin, sonuna kadar tamamlanması için bir komut dosyasına ihtiyaç duyduğunuz birçok yer vardır. Bu gibi durumlarda, Kullanıcının İptal Etmesine İzin Ver [Kapalı] (Allow User Abort [Off]) olmasını ve kullanıcının komut dosyasını iptal etmesine izin vermemeyi isteyebilirsiniz. Bu, farklı bir kullanım durumudur ve bu örneğin kapsamı dışındadır. Ancak, bir şekilde temizlemenin gerçekleşmesini sağladığınız sürece komut dosyasını iptal etmenin uygun olacağı durumlarda, aşağıdaki örnek sizin için mükemmel olacaktır.

Bu basit bir örnek ama sahip olduğunuz herhangi bir çözüm için bunu kolayca genişletebilirsiniz.

 

OnTimer Standing By

Bu çözümün özü, bir OnTimer (Script Trigger) Komut Dosyası Tetikleyicisine dayanmasıdır.

Öncelikle, "Tamamlanmadı" durumunda olduğumuzu belirten global bir değişkeni başlatıyoruz. Hemen ardından, bir OnTimer Script Trigger yükleriz. OnTimer'ın yaptığı şey sadece beklemektir. Ve beklemeye devam eder. Bu betik iptal edilirse, aşağıdaki temizleme betiği tetiklenecektir. Ancak harika olan şey, OnTimer'ın betik iptal edilene veya betik sona erene kadar beklemeyecektir - her iki durumda da yürütülecektir.

 

Clean Up

Temizleme betiğinin en önemli kısmı, OnTimer betiğini hemen durdurması gerektiğidir. Aksi takdirde sonsuz bir döngüye girer.

Gerisi oldukça basittir. Örnekte, global değişkene bağlı olarak mesajlar gösteriyoruz. Eğer "$$_status" değişkeni "Tamamlanmadı" ise, ana işlem betiği iptal edilmiş demektir. Ancak "Tamamlandı" ise, işlem betiği sonuna kadar giderek görevi tamamlamayı başarmış demektir.

Gerçek bir çözüm için, kullanıcının tanıdık bir düzene geri dönmesini ve hatta ihtiyaç duyulursa bazı kayıtları silmenizi sağlayabilirsiniz. Bu noktada kontrol sizde, yani geliştiricide oluyor.

FileMaker'da Scriptleri “ESC” ile Kontrollü Durdurma konusunda daha fazla bilgi almak için mini eğitimi izleyin.

 

Sosyal medya hesaplarımızı takip edin. Mini FileMaker Eğitimlerimizden haberdar olun.

Cabitaş Mühendislik Claris FileMaker eğitimleri ile çözümlerin nasıl yapıldığından ziyade neyin neden yapıldığına hâkim olun. Kuruma özel ve genel eğitimlerimiz ile ilgili bilgi alın. Cabitaş Mühendislik FileMaker eğitimlerine katılın, şirketinize hız katın. Siz de FileMaker ile tanışmak veya FileMaker becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız profesyonel Claris FileMaker eğitimlerimize katılın. Claris FileMaker Eğitimi hakkında detaylı bilgi için FileMaker Eğitim sayfamıza göz atabilirsiniz.

Cabitaş Mühendislik-Claris Türkiye Çözüm ortağı olarak Claris platformunda eğitim, danışmanlık, özel FileMaker yazılım geliştirme hizmetleri sunuyoruz. Ayrıca Cabitaş Mühendislik çözüm ortağı yapısı ile bölgenize veya çalıştığınız sektöre göre sizi Claris çözüm ortakları ile bir araya getiriyoruz.

Desteğe mi ihtiyacınız var? İletişim formundan bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Cabitaş Ekibi Profile Picture
Cabitaş Ekibi

Bu çalışkan ve yaratıcı ekip, yenilikçi ve özgün fikirleriyle müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için arı gibi çalışır.

-----

This hardworking and creative team works tirelessly to provide our customers with the best service using their innovative and original ideas.

FileMaker'da Scriptleri “ESC” ile Kontrollü Durdurma

İndirme linki mail adresinize gönderilmiştir.

Bu web sayfası kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır.