Cabitaş Mühendislik Tic. Ltd. Şti.

E-Ticaret Ve Türleri Nelerdir?

Kategoriler:
  • 01.12.2020
  • 1655 Görüntülenme

Ticaret, malların, ürün ve hizmetlerin kar amacıyla değer olarak ifade edilebilecek herhangi bir başka objeyle değiştirme ve dönüştürme sürecidir. Bu süreç, teknolojinin gelişmesiyle birlikte internetin fiziki sınırları ortadan kaldırarak yarattığı dijital dünya içerisinde rekabeti giderek arttırırken ticaretin form değiştirerek yeni alanlara girmesine ve yeni biçimlere bürünmesine sebep oldu. Bu gelişmelerin getirdiği e-ticaret sistemleri ile dünyanın herhangi bir noktasındaki alıcı ve satıcılar kolaylıkla erişim sağlayabilir, iletişim kurabilir ve işlem yapabilir hale geldi.

Hızlı ve sürekli olarak değişen bu dijital dünyaya yapay zekalı sistemlerinde dahil olmasıyla birlikte ticaret kavramı daha da karmaşık ve kompleks bir hal almış durumda. Değişimlere bağlı olarak ticaret yöntemleri, dijital pazarlama teknik ve unsurları da değişiyor. Bu dijital dünya okyanusunun hızlı değişim ve dönüşüm fırtınalarında ayakta kalabilmek için rotamızı sürekli yenilik fenerinin ışığına çevirmeli ve pusulamızın mantıksal ve bilimsel ilkelerden şaşmaması gerekir. Bu noktada günümüzün ticaret şekli olan e-ticaret ve bu ticaret sistemine dahil oluş süreçlerini incelememiz gerekir.

 

e-ticaret

 

E-Ticaret Nedir?

Ürün ve hizmet alım-satım sürecindeki pazarlama, iletişim, ödeme yöntemleri, ihtiyaç analizi ve müşteri takibinin elektronik platformlar üzerinde online olarak gerçekleştirildiği ticaret yöntemidir. E-ticaret sayesinde yerel ve global pazarda verilen hizmete veya satışı yapılacak olan ürüne ihtiyaç duyan müşteriye ulaşmak kolaylaşır. Açtığı bu büyük pazar alanı sayesinde firmalara büyüme imkanı sunar.

 

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

Günümüzde mobil teknolojinin de gelişmesiyle birlikte firmalara kar oranlarını büyük oranda arttırma fırsatı sunan e-ticaret hizmetleri, taraflarına göre birçok farklı türe ayrılır.

 

(B2C - Business to Consumer) Şirket–Tüketici Arası E-Ticaret

Üretici veya aracı şirketlerin ürün ve hizmetlerini bireysel kullanıcılara ulaştırdığı e-ticaret modelidir. B2C modelinde ürünün fiyatı, teslim koşulları, garanti koşulları gibi özellik ve kapsamları üretici veya satıcı tarafından belirlenerek tüketiciye sunulur. Perakendeciler için oldukça önemli olan bu modelde bireysel müşterilerin duygusal kararları da alım sürecine etki eden faktörler arasındadır.

 

(B2B - Business to Business) Şirket–Şirket Arası E-Ticaret

Şirketlerin kendi aralarında yaptığı ürün veya hizmet alım-satım işlemlerini kapsayan e-ticaret modelidir. Bu modelde firmalar sundukları hizmetlerle iyileşme ve gelişme süreçlerinde birbirlerine katkı sağlarlar. Bu modelle ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak için B2B hakkındaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

(C2B - Consumer to Business) Tüketici–Şirket Arası E-Ticaret

Tüketicinin firmalara ürün ve hizmet sunduğu veya tüketici kararlarını işletme karalarına dahil etmek isteyen firmaların kullanabileceği bir e-ticaret modelidir. Örneğin bir tüketicinin blog sayfasından yazdığı incelemeler veya yeni ürün geliştirme süreçlerine sunabileceği yararlı fikirler ile işletmeler için değer yaratılabilir.

 

(C2C - Consumer to Consumer)  Tüketici–Tüketici Arası E-Ticaret

Tüketicilerin kendi aralarında alım-satım yaptığı e-ticaret modelidir. Bu modelde tüketiciler online platformlar üzerinden etkileşim kurarak ürün veya hizmetlerini kendi belirledikleri fiyat ve pazarlama yöntemleriyle bir başka tüketiciyle buluştururlar. Bu modele sahibinden.com ve letgo gibi platformlar örnek olarak verilebilir.

 

e-ticaret

 

E-Ticaretin Faydaları

  • Firmalara 7/24 müşterilere ulaşıp satış yapabileceği bir ortam yaratır.
  • Marka bilinirliğini arttırmak kolaylaşır.
  • Müşterilere ulaşma ve ürünler hakkında tanıtım yapma imkanını arttırır.
  • Belirli bir alana sıkışmaktan kurtarıp tüm dünyaya açılma şansı sunar.
  • İşletme giderlerini azaltarak kar oranını yükseltir.
  • Alışveriş süreçlerini hızlandırarak zaman tasarrufu sağlar.

 

E-Ticaretin Dezavantajları 

  • İnternet üzerinde yapılan alışverişlerde müşterilerin ödeme ve kişisel bilgilerin korunması hakkında çekinceleri olabilir. Bu sebeple güvenli alt yapılar kullanılarak müşterilere güvence verilmelidir.
  • İnternet üzerinde yapılan alışverişlerde müşterinin ürünü deneme şansı yoktur. Bu sebeple iade oranları burada daha fazla olabilir. Bu durumun önüne geçmek için ürünler hakkında detaylı bilgilendirme yapılmalı, kullanıcı deneyimini arttıracak çözümler üretilmelidir.
  • Bu şekilde yapılan alışverişlerde satın alınan ürünleri bekleme süresi vardır ve bu durum müşteriler için tercih edilmeme sebebi olabilir. Bu sebepten dolayı hızlı işlem yapan kargo firmalarıyla anlaşılmalı ve bu noktada müşteri memnuniyeti sağlanmalıdır.

 

e-ticaret

 

İş dünyasının yoğun rekabeti içerisinde bulunan şirketlerin ayakta kalabilmek için internetin gücünden faydalanması, mevcut durumlarını geliştirerek yeni potansiyeller oluşturması ve e-ticaretin sağladığı avantajlardan faydalanmaları gerekir.  

Cabitaş Ekibi Profile Picture
Cabitaş Ekibi

Bu çalışkan ve yaratıcı ekip, yenilikçi ve özgün fikirleriyle müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için arı gibi çalışır.

-----

This hardworking and creative team works tirelessly to provide our customers with the best service using their innovative and original ideas.

E-Ticaret Ve Türleri Nelerdir?

İndirme linki mail adresinize gönderilmiştir.

Bu web sayfası kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır.