Cabitaş Mühendislik Tic. Ltd. Şti.

Mini FileMaker Eğitim | MS Dosyalarını Kolayca Görüntüleyin

  • 07.04.2023
  • 375 Görüntülenme

Hem geliştiriciler hem kullanıcılar Claris FileMaker’da MS Office dosyalarını görüntüleyememe konusundan mustariptir. Fotoğraflar, videolar ve PDF dosyalarının aksine Office dosyalarını doğrudan konteyner alanlarla gösterme şansımız yok. Bunun için en sık kullanılan yöntem ise dosyayı export ederek lokal makinede otomatik olarak çalıştırmaktır. Tabii ki bunun için bilgisayarda Microsoft Office uygulamalarının kurulu olması gerekir. Kurulu olmadığı zamanlarda bu işlem işe yaramaz.

Bu makalede Excel, Word ve PowerPoint dosyalarını Claris FileMaker içinde nasıl görüntüleyebileceğinizi göstereceğiz. Gösterim yolu için birkaç yöntemimiz var. Hepsinden bahsedeceğiz.

 

Peki Claris FileMaker’da MS Office dosyalarını nasıl görüntülüyoruz?

Microsoft Office uygulamaları tüm dünyada hemen hemen herkes tarafından kullanılıyor. Günümüzde Microsoft 365 servisleri ile dosyalarımızı Cloud’da tutabiliyor ve internet browser yardımı ile görüntüleyebiliyoruz.

Bunun yanı sıra Microsoft’un ücretsiz ulaşabildiğiniz ve hesap erişimi istemeyen online dosya gösterim aracı Claris FileMaker ile Office dosyası gösterim konusunda yardımımıza koşuyor. Bu araç, çevrimiçi barındırılan herhangi bir Excel, Word ya da Powerpoint dosyasının erişilebilen bir URL yardımı ile işleyip görüntülememize yardımcı oluyor.

Dolayısı ile xlsx, docx veya pptx gibi uzantısı olan dosyalarımız için bir URL oluşturmamız daha sonrasında da WebViewer ve MS 365 gösterim aracı yardımı ile basit bir şekilde dosyaları açabileceğiz.

Microsoft Office Hizmet Linki:
http://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=<<DosyaURLAdresi>>

 

Dosyalar için nasıl URL linkleri oluştururuz?

Bunun için önceden bahsettiğimiz gibi birkaç yol var.

  • Üçüncü parti uygulamalar ile (amazon s3, file.io gibi)
  • Kendi web hosting sunucunuz ile
  • Claris FileMaker DataApi’lerini kullanarak.

 

Üçüncü Parti Uygulamalar

Amazon S3 gibi sistemlerin servis API’leri ile dosyalarınız için geçici linkler oluşturup, bu linkleri Claris FileMaker projenizde kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, kullandığınız uygulamanın güvenlik boyutu. Evet, Amazon S3 servisleri önemli dosya arşivleme için oldukça güvenli ama tek kullanımlık link için güvenilir olmayan sitelerle önemli bilgiler sakladığınız dosyalarınızı paylaşmanızı önermeyiz ????

 

Web Hosting Sunucusu

Burada basit bir şekilde görüntülemek istediğimiz dosyayı FTP sunucusuna yükleyip, indirme linkini alıp dosya görüntüleme sağlayabiliyoruz.

Dosya gönderim URL’i:
"ftp://" & <<kullanıcıAdı>> & ":" & <<parola>> & "@" & <<ipAdresi>> & "/" & <<dosyaAdı>>

 

cURL Opsiyonu:

"--dump-header $$ftp_result -T $fileContainer"

Bu bilgilerle dosya ftp ye atılır ve indirme linki ile webViewer ile gösterilir.

Buradaki tek sorun, dosyaları sürekli FTP ye göndererek trafiği artırmış oluyoruz. Ya da fazla sayıda dosya varsa FTP de gereksiz yer kaplamış olacaktır.

 

Claris FileMaker DataAPI’lerini Kullanma

Bu yöntemler arasında (bizim için) en uygun olanı FileMaker DataAPI’lerini kullanarak container alan içine koyulmuş bir dosyanın linkine ulaşarak görüntüleme yöntemidir. Bunun için dosyanın server da yayında olması ve ilgili kullanıcı için izin ayarları (fmrest) yapılması gerekiyor.

Container alan içindeki verinin URL linkine ulaşmamız için önce DataAPI ile token almak gerekiyor, bunun için URL bilgileri:

"https://" & <<sunucuIpAdresi>> & "/fmi/data/vLatest/databases/" & <<FMdatabaseAdı>> & "/sessions"

 

cURL bilgileri:

"--location --request POST " & 

" --header " & Quote ( "Content-Type: application/json") & 

" --header " & Quote ( "Authorization: Basic " & Base64EncodeRFC ( 3548 ; <<FMkullanıcıAdı>> & ":" & <<FMparola>> ) ) & " " &

"--dump-header $$header " & 

"-d {}"

Bu bilgierden sonra JsonGetElement fonksiyonu ile dönene JSON verisi içinden “response.token” bilgisi alınıp işleme devam edilir.

Container alan içindeki verinin URL adresini almak için şu bilgiler gönderilir.

 

URL adresi:

"https://" & <<sunucuIpAdresi>> & "/fmi/data/vLatest/databases/" & <<FMdatabaseAdı>>  & "/layouts/" & <<layoutAdı>> & "/records/" & <<kayıtID>>

 

cURL Opsiyonları:

"--location -g --request GET " & 

" --header " & Quote ( "Authorization: Bearer " & <<token>> ) & " " &

"--dump-header $$header "

 

Dönen JSON verisinden yine JsonGetElement fonksiyonu ile "response.data.[0]fieldData.Container" bilgisi (container içindeki verinin URL’i) çekilir ve yine WebViewer ile gösterilmiş olur.

 

FileMaker'da MS Dosyalarını Kolayca Görüntüleme konusunda daha fazla bilgi almak için mini eğitimi izleyin.

 

Sosyal medya hesaplarımızı takip edin. Mini FileMaker Eğitimlerimizden haberdar olun.

Cabitaş Mühendislik Claris FileMaker eğitimleri ile çözümlerin nasıl yapıldığından ziyade neyin neden yapıldığına hâkim olun. Kuruma özel ve genel eğitimlerimiz ile ilgili bilgi alın. Cabitaş Mühendislik FileMaker eğitimlerine katılın, şirketinize hız katın. Siz de FileMaker ile tanışmak veya FileMaker becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız profesyonel Claris FileMaker eğitimlerimize katılın. Claris FileMaker Eğitimi hakkında detaylı bilgi için FileMaker Eğitim sayfamıza göz atabilirsiniz.

Cabitaş Mühendislik-Claris Türkiye Çözüm ortağı olarak Claris platformunda eğitim, danışmanlık, özel FileMaker yazılım geliştirme hizmetleri sunuyoruz. Ayrıca Cabitaş Mühendislik çözüm ortağı yapısı ile bölgenize veya çalıştığınız sektöre göre sizi Claris çözüm ortakları ile bir araya getiriyoruz.

Desteğe mi ihtiyacınız var? İletişim formundan bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Ömer Cabi Profile Picture
Ömer Cabi

Süreç Mühendisi Ömer Cabi, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunudur. 2018 yılında Cabitaş ekibine katıldı. Boş zamanlarında satranç oynamayı sever.
Ömer’e sorduk: “Zamanda yolculuk hakkı verilse hangi tarihe giderdin?”
“1 milyon yıl öncesine giderdim. Eski zamanlardaki gelişmiş uygarlıkların gerçek olup olmadığı teorisinin doğruluğunu merak ediyorum.” cevabını verdi.
-----
Process Engineer Ömer Cabi is a graduate of Mechanical Engineering from Yıldız Technical University. He joined the Cabitaş team in 2018. In his spare time, he likes to play chess. We asked Ömer: "If you could travel through time, which era would you go to?" "I would go to 1 million years ago. I'm curious about the truth of the theory of advanced civilizations in ancient times." he answered.

Mini FileMaker Eğitim | MS Dosyalarını Kolayca Görüntüleyin

İndirme linki mail adresinize gönderilmiştir.

Bu web sayfası kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır.