Cabitaş Mühendislik Tic. Ltd. Şti.

FileMaker: Script Debugging

  • 29.04.2021
  • 943 Görüntülenme

Uygulamaların kararlı şekilde çalışabilmesi için hatalardan arınmış olması gerekir. Ancak hatalar uygulama geliştirirken sık karşılaşılan durumlardandır. Hatalar kimi zaman programın kırılmasına ve çalışmamasına sebep olabilirken kimi durumlarda da yapılan mantıksal hatalardan dolayı herhangi bir hata veya uyarı mesajı alınmadan da programın yanlış sonuçlar ürettiği nispeten daha tehlikeli durumlarla da karşılaşabiliriz. Her halükarda hatalar can sıkıcı olsa da başa çıkılması gereken durumlardır. 

 

Geliştirdiğimiz uygulamaları daha işlevsel hale getirmeye çalışırken program üzerinde barındırdığımız komut dosyaları, içerikleri ve karmaşıklığı gittikçe artar. Durum böyle olunca hatayla karşılaşılan noktalarda bu karmaşıklığın üstesinden gelmek ve hatanın kaynağını tespit etmek zorlaşabilir. Bu noktada Filemaker’da hata ayıklama işlemlerini debugger aracı ile yaparak hata tespitini hızlandırabilir ve işlerimizi kolaylaştırabiliriz. 

 

 

Filemaker’da hata ayıklama aracına Tools menüsü altındaki Script Debugger seçeneğiyle ulaşabiliriz. 

 

Script Debugger açıldıktan sonra komut dosyaları çalıştığında, komutları manuel olarak adım adım ilerleterek, bu komut dosyası adımlarının nasıl etkiler yaptığını inceleyebiliriz. Script Debugger sağladığı kontrollerle komut dosyasının tek satırını çalıştırma veya breakpoint (kırılma noktası) ile belirlenen noktalara kadar otomatik olarak çalışıp daha sonra tekrar adım adım ilerleyebilme imkanı sunar. Hatalarla karşılaşılan durumlarda hata kodları döndürerek çözüm üretmeniz konusunda ipuçlarına yine bu araç sayesinde ulaşabilirsiniz. Gerektiğinde komutları atlayabilir veya script’ in çalışmasını durdurabilirsiniz.

 

 
Step over
Alt komut dosyalarına girmeden komut dosyasındaki satırları adım adım ilerleterek komutları yürütür.

Step Into
Alt komut dosyalarına da girerek adım adım komutları işletir.

Step Out
Alt komut dosyasındayken bu noktadan çıkıp alt komut dosyasının çağrıldığı komut satırından sonraki satıra döner. Alt komut dosyasında olunmadığı durumlarda kalan tüm komutlar breakpoint’ le karşılaşılmadığı sürece yürütülür.

Run
Breakpoit’ le karşılaşmadığı sürece tüm komut dosyası adımlarını yürütür.

Pause
Yürütülen bir komut dosyasını duraklatır.

Halt Script
Komut dosyasının yürütülmesini durdurur.

Enable/Disable Script Triggers
Komut dosyası tetikleyicilerini devre dışı bırakır ve etkinleştirir.

Edit Script
Yürütülmekte olan bir komut dosyası düzenlenmek istendiğinde kullanılır. Komut dosyasında değişiklik yapılıp kaydedilirse yürütme durur.

Open/Close Data Viewer
Değişkenleri, alan değerlerini ve hesaplamaları izlemeye yarayan Data Viewer’ ı açar veya kapatır.

 

Script Debugger hakkındaki örnek uygulamaya ve daha fazlasına aşağıdaki Script Debugging konulu Meetup’ımızdan ulaşabilirsiniz.

 

 

Meetup’larımızdan haberdar olmak için Meetup hesabımızı veya Filemaker Destek sitesini takip edebilirsiniz.

Daha önceki Meetup’larımızı izlemek için Youtube kanalımzı takip edebilirsiniz.

Osman Cabi Profile Picture
Osman Cabi

F. Osman Cabi, değerli FileMaker geliştiricimiz ve şirketimizin İşyeri İnovasyon Mühendisidir. Osman, Çankaya Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği mezunu olup, 2007 yılında Cabitaş ekibine katılmıştır.

Osman, FileMaker platformunda uzun yıllar deneyime sahiptir ve bu alanda çalışmak onun tutkusudur. Boş zamanlarını dahi FileMaker ile geçirmeyi sever.

FileMaker: Script Debugging

İndirme linki mail adresinize gönderilmiştir.

Bu web sayfası kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır.