- 12.08.2021
- 1105 Görüntülenme
Veri girişlerini hızlandırmak için ortaya çıkarılan barkodlar çeşitli kodlama yöntemleriyle oluşturulan çizgilerden oluşmaktadır. Karekod ( QR Code – Quick Response Code) ise iki boyutlu barkod olarakta ifade edilen ve bir matris üzerindeki noktalarla oluşturulan barkod çeşidi olarak belirtilebilir. Karekodlar barkodlara oranlara daha fazla veri saklayabildiği için avantaj sağlar.
Karekodlar aşağıdaki miktarlarda veri saklayabilir:
- Numerik en fazla 7090 karakter.
- Alfanumerik en fazla 4291 karakter.
- İkilik sistem (8 Bit) olarak en fazla 2953 Byte.
Barkod ve karekodların ihtiyaçlara göre kullanılabilecek farklı türleri bulunur. Barkodların sembol türlerine göre Code 11, Code 39 ve EAN 13 gibi türleri bulunur. Karekodların ise Aztec Code, Data Matrix, Dot Code gibi türleri bulunur.
Karekod / Barkod Kullanım Alanları
- Perakende / Satış
- Depo Yönetimi
- Üretim Yönetimi
- Reklam
- Eğlence
- Bankacılık
- Sağlık
- Denetim
FileMaker‘da Karekod / Barkod Uygulama
FileMaker’da barkod oluşturmak için font, plugin veya custom functions ile barkod üretmek mümkündür. Font yönteminde çeşitli barkod fontları kullanılarak bir alana yazılan veriyi barkod olarak göstermek mümkündür. Yine hazır imkanlar sunan bazı plugin’ler ve custom funtions’lar üretim işlemi için kullanılabilir. Qr Code için ise Add-on, Javascript, Web Servis ve Barcode Yazıcılar kullanılabilir.
FileMaker'da karekod ve barkod işlemleri hakkındaki örnek uygulamaya ve daha fazlasına aşağıdaki ilgili Meetup’ımızdan ulaşabilirsiniz.
Meetup’larımızdan haberdar olmak için Meetup hesabımızı veya Filemaker Destek sitesini takip edebilirsiniz.
Daha önceki Meetup’larımızı izlemek için Youtube kanalımzı takip edebilirsiniz.

İndirme linki mail adresinize gönderilmiştir.